Yılbaşı kapıya dayandı; kara kara “misafirlerim için ne pişirsem?” diye düşünmeyin; afiliyemek.com sizin yerinize de düşünür. İşte afili bir yılbaşı özel tarifi: Yılbaşı Tavuğu.

Yılbaşı kapıya dayandı; kara kara “misafirlerim için ne pişirsem?” diye düşünmeyin; afiliyemek.com sizin yerinize de düşünür. İşte afili bir yılbaşı özel tarifi: Yılbaşı Tavuğu.
Malzemeler:
Patlıcanları yıkayıp alacalı (çizgili şekilde) kesin. Uzunlamasına olacak şekilde doğrayın. Patlıcanları doğradıktan hemen sonra, acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin.
Malzemeler:
Üzeri için:
İki paket yulaflı bisküviyi mutfak robotunun haznesine boşaltın. Oda sıcaklığında bekleyen tereyağı (veya margarini) bisküvilere ekleyerek un haline gelinceye kadar robotta çekelim. Derin bir karıştırma kabında un haline gelen karışımımızı yoğuralım. Isıya dayanıklı bir kabın tabanına yoğurduğumuz karışımı yayarak serelim. Kabı yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Böylelikle cheese kekimizin tabanını hazırlamış olduk.
Malzemeler:
Aşurelik buğdayı bir gece önceden iki taşım kaynatalım. Ertesi güne kadar suyun içinde bırakalım. Bir gece öncesinden börülceyi de ıslatıp suda bekletelim.
Malzemeler:
Üzeri için:
Aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatalım. Buğdayları ıslattığımız su buğdayları geçecek hizada olmalıdır. Ertesi gün ıslattığımız buğdayları çatlamaya başlayana kadar pişirelim. Okumaya devam et
Malzemeler:
Malzemeler:
Soğanın kabuklarını soyarak ince ince kıyalım. Çorbayı hazırlayacağımız tencereye tereyağı ve zeytinyağını ekleyerek kızdıralım. Kızan yağda soğanları pembeleşinceye dek kavuralım.
Farklı bir kek tarifine hazır mısınız? Yapılışı kolay, lezzeti olay üzümlü kek tarifi.
Malzemeler:
120 gr. tereyağını küçük bir kaba alarak benmari usulü eritelim. İki adet yumurta ve toz şekerini derin bir kaba alın. Tereyağını bu karıştırma kabına aktararak çırpın. Malzemeler iyice karışana dek çırpma işlemini sürdürelim. Süt ve kahveyi kaba yavaş yavaş ilave ederek harmanlayalım. Tuz, kabartma tozu ve vanilyayı da karıştırma kabına ilave edelim. Unu da ekleyerek bir süre daha çırpma işlemini sürdürelim.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Patatesleri kabukları ile birlikte yıkayalım. Bir tencereye patatesleri (kabukluklarıyla) yerleştirelim. Üzerine gelecek hizada su ekleyelim. Biraz tuz katarak patatesleri yumuşayana dek haşlayalım. Patatesler haşlanıp soğuduktan sonra kabuklarından ayıralım. Bir rondo yardımı ile patatesleri ezelim.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Kalamarlarınız eğer ayıklanmış ve temiz değil ise öncelikle temizleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Kalamarların dış yüzeyindeki ince zar deriyi yüzelim. İç organlarını da çıkardıktan sonra yıkayıp süzüyoruz. Kalamarları kuruladıktan sonra ince dilimler halinde keselim.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Hamsileri kafalarından ayırarak kılçıklarını temizleyelim. Bol su ile hamsileri yıkayalım. Bir kağıt havlu yardımı ile hamsilerimizi kurulayabiliriz.
İşte size kolay ve lezzetli bir hamsili noodle tarifi…
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Hamsileri temizlemiş olduğunuzu farzediyorum; aksi taktirde yıkayıp kılçıklarını ayırın ve tavaya dizin. Balıkların üzerini geçecek kadar su koyun. Tuz ekleyerek 5-10 dakika kadar kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Pirinçleri yıkayarak süzelim. Pirinçleri geniş bir tepsiye alalım. Pirinçlerin üzerine iki yemek kaşığı tuz ekleyelim. Pirinçleri geçecek seviyeye kadar sıcak su ekleyip, su soğuyana kadar pirinçleri dinlenmeye bırakalım.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
İçi temizlenmiş ve tüyleri tütsülenmiş tavuğunuzu tuz ve karabiberle bulayın. Bir adet limonu ortadan keserek tavuğun içine yerleştirin.
Biberiye, adaçayı ve defneyi yaprak olarak temin edemezseniz aktarlardan toz olarak alabilirsiniz. Bu haliyle ekşili tavuğa birer tutam olarak ekleyebilirsiniz. Biberiye yaprağı, adaçayı yaprağı ve defne yaprağını veya tozlarını da tavuğunuzun içine yerleştirin.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Pilavımızı pişireceğimiz tenceremizi hazırlayalım. İki yemek kaşığı yağı tencereye ekleyerek kızdırın. Soğanları yemeklik doğrayarak tencereye ekleyip kavuralım. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri tencereye ekleyelim. Ortalama bir dakika kadar kavurup iki su bardağı su ekleyelim. Orta ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.
Malzemeler:
Bademlerinizi toz haline gelene kadar öğütün. Derin bir kapta üç yumurta ve bir su bardağı toz şekeri köpükleşene dek çırpın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Pirincimizi yıkayıp süzelim. Üç su bardağı su eklediğimiz tencereye pirinçleri ilave edelim. Pirinçlerimiz kaynarken kapağını aralık kalacak şekilde kapatalım. Yaklaşık 15 dakika boyunca pirinç ve suyu kısık ateşte kaynatalım.
Malzemeler:
Derin bir tencereye sığır etini yerleştirelim. Soğan, havuç ve kerevizleri irice doğrayıp tenceremize ekleyelim. Tuz ve soğuk su ilave ederek orta ateşte pişirmeye başlayalım. Yaklaşık bir buçuk saate yakın kaynatalım. Eti süzerek soğumaya bırakalım. Soğuyan sığır etimizi kuşbaşı şeklinde doğrayalım.
Taze fasulyeyi kılçıklarından ve saplarından ayırarak temizleyin. Tuzlu suda yaklaşık 20-30 dakika pişirelim. Fasulyelerimiz hazır olduğunda sunum yapacağımız büyük bir salata tabağı ayarlayalım. Salata tabağımızın alt zeminine fasulyeleri dizelim. Üzerine kuşbaşı doğradığımız sığır etlerini yerleştirelim.
Domatesleri yıkayıp ikiye kesin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Domates ve zeytinleri salata tabağına yerleştirdiğimiz etlerin yanına dizerek süsleyelim.
Maydanozu yıkayarak temizleyin. Küçük küçük elimizle koparalım. Sarımsağı ince kıyın. Maydanozlarla birlikte kıyılmış sarımsağı salatanızın üzerine ekleyin. Sığır etli salatanın üzerine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyelim. Salatayı iyice harmanlayarak dinlenmeye bırakalım. Sığır etli salata servise hazır.
Pişirme Önerisi: Etlerinizi pişirmek için kısıtlı zamanınız var ise; düdüklü tencerede yaklaşık 35 dakika pişirmeniz yeterlidir.
Sunum Önerisi: Salatanızı mevsim yeşillikleri ve beyaz peynir ile zenginleştirebilirsiniz.
Tarif: Sığır Etli Salata ( 6 Kişilik )
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Krep için gerekli hamuru hazırlamak için derin bir kap hazırlayalım. Kabınızı cam veya toprak kap olarak seçebilirsiniz. 200 gr. unu ve 4 adet yumurtayı derin kapta çırpmaya başlayalım. Yarım çay kaşığı tuz ilave edip yumurta ve un karışana kadar çırpma işlemine devam edelim. Topaksız bir kıvam elde edene kadar azar azar süt ilave edelim. Elde ettiğimiz hamuru kullanmadan önce yaklaşık iki saat dinlenmeye bırakalım.
Kuşkonmazları hazırlamak için; saplarından ayırarak temizleyelim. Yıkayıp küçük demetler halinde bağlayarak tuzlu suda 15 dakika pişirelim. Dikkat etmemiz gereken nokta kuşkonmazlar pişerken uçlarının suyun dışarısında olması gereklidir. Pişirme işlemi bittiğinde kuşkonmazları süzerek sert kısımlarını atalım. Geri kalan –kullanacağımız- kısımları üçer santimlik parçalara bölerek doğrayalım.
Bir tencere yardıyla kısık ateşte yağı kızdıralım. Küçük olarak doğrayacağınız sarımsakları yağda kızdıralım. Jambonları ince keserek sarımsaklara ekleyelim. Jambonlar hafif kızarınca kuşkonmazları ekleyin. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozları ekleyerek bir iki dakika daha kavurup ateşten alabilirsiniz.
Dibi yapışmayan teflon veya seramik bir tavayı yüksek ateşte çok az yağ ile kızdırın. Dinlendirdiğiniz krep hamurunu küçük bir kepçe yardımıyla tavanıza yayın. Hamurunuz tavada ince ve düz bir katman olacaktır. Alt kısım sertleştiğinde krepinizi çevirerek diğer tarafının da kızarmasını sağlayalım. Krepleriniz hazır olduğunda her birinin ortasına eşit miktarda kuşkonmazları paylaştıralım ve üzerilerine rendelenmiş kaşar peynirlerini serpiştirelim. Krepleri yuvarlayarak kapatalım. Tepsimize düzgün bir biçimde dizelim.
Beşamel sos için; tencerede tereyağını eritelim. Biraz un ekleyerek sütle sulandıralım. Kaynayana dek karıştırmaya devam edelim. Tuz, karabiber ve Hindistan cevizini ekleyelim. Sos yoğunlaştığında ocaktan alalım. Üzerine yumurta sarısı ve eritme peyniri ekleyerek karıştırın. Tepsiye dizdiğiniz krepli kuşkonmazların üzerine boşaltın.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin. Krepli kuşkonmazlar servise hazır.
Sunum Önerisi:
Tarif: Krepli Kuşkonmaz ( 8 Kişilik )
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Makarna tercihinizi spagetti, fiyonk, penne, kelebek veya dilediğiniz herhangi bir çeşitten yana yapabilirsiniz.
Öncelikle makarnaları tuz ve çok az sıvıyağ ile haşlayıp süzün. Mantarları yıkayıp, yüzeyindeki zarlı deriyi temizledikten sonra saplarıyla birlikte irice doğrayın. Tencerede kızdırdığınız yağa mantarları ekleyerek kavurun. Mantarlar suyunu çekmeye başladığınıda bir paket kremayı tencerenize ekleyin. Krema kaynayana kadar karıştırın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Yufkaları dört eşit parçaya -üçgen elde edebileceğiniz şekilde- kesin. Kaşar peynirini rendeleyin. Pastırmaları ince uzun veya isteğe göre küp küp kesip hazırlayın. Maydanozları yıkayıp kuruttuktan sonra; küçük küçük kıyın.
Derin bir karıştırma kabında pastırma ve rendelenmiş kaşarı karıştırın. Üzerine kırmızı toz biberi ve çok az olmak üzere tuzu ekleyin. Maydanozu da ekleyerek harcınızı iyice harmanlayın.
Üçgen şekli elde ettiğiniz yufkalara harcınızı eşit miktarda yerleştirin. Üçgenlerinizi sigara böreği şeklinde – sigara böreğinden daha kalın olacak- sarın. Uçlarını kapatmak için suya batırarak hafifçe yapışmasını sağlayabilirsiniz.
Bir adet yumurtayı çırpma teli yardımı ile iyice çırpın. İsteğe göre sadece yumurta sarısı da kullanabilirsiniz. Paçanga böreğini önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın. Tavada sıvıyağı kızdırın. Paçanga böreklerinizin her tarafı eşit olacak şekilde kızartın. Paçanga böreği servise hazır.
Tarif: Paçanga Böreği ( 4 Kişilik )
Malzemeler:
Kakaolu harç için:
Süsleme için:
Hazırlanışı:
Margarini bir tencereye alarak eritin. Eriyen margarine unu ekleyerek kavurun. Unu kavururken sütü ekleyin ve bir çırpma teli yardımıyla karıştırın. Daha sonra şekeri de ilave ederek şeker eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Süt kaynamaya başlayınca vanilini ilave edin ve süt muhallebi kıvamına gelene değin pişirmeye devam edin. Sonrasında mixerler iyice çırpın.
Kahvaltılarınız için lezzetli ve yapılışı çok kolay bir atıştırmalık: Karnabahar Kızartması.
Malzemeler:
Muhallebi için:
Hazırlanışı:
Kadayıfı iki saat önceden buzdolabı poşetine yerleştirerek derin dondurucuya koyun. Donan kadayıfı poşetinden çıkarmadan döverek kırılmasını sağlayın. Kıramadığınız iri parçaları bıçak yardımıyla ince ince kıyabilirsiniz. Geniş bir tencerede 3 yemek kaşığı tereyağını eritin. Kadayıfları ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek kavurun. Kadayıflar kavrulunca 1 su bardağı dövülmüş cevizi ekleyerek ortalama iki dakika daha kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bitince kadayıflı harcınızı ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Kırmızı mercimek, bulgur, pirinç ve tel şehriyeyi yıkayıp süzün. Tencerenize kullanacağınız yağı ekleyerek kızdırın. İnce ince kıydığınız veya rendelediğiniz soğanı tencereye ekleyin. Bir yemek kaşığı unu ekleyerek çırpma teli ile karıştırın. Soğanlar pembeleşince domates ve biber salçasını ekleyin. Unun topaklanmaması için iki su bardağı et veya tavuk suyunu ekleyin. Baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin.
Tencereye kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci ekleyin. Tel şehriyeyi de ekledikten sonra bir dakika kadar daha kavurun. Beş su bardağı su ekleyerek (eklediğiniz et suyu veya tavuk suyundan ayrı olarak) kaynamaya bırakın. Üzerine nane ekleyerek kaynatmaya devam edebilirsiniz. Ezogelin çorbanızı 20 dakika orta ateşte kaynatmanız yeterli olacaktır. Ezogelin çorbanızı servis edebilirsiniz.
Tarif: Ezogelin
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Patlıcanları çizgili soyun. Patlıcanların her iki tarafından -1 cm. olacak şekilde- kısaltın. Patlıcanların yağ çekmemesi için tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin. Patlıcanları süzüp kurutun. Geniş bir tencerede çok az yağ ile birlikte kızartın. Patlıcanlar kızarınca bir tabağa alın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Patlıcanları çizgili soyun. Patlıcanların her iki ucundan 1’er cm kısaltın. Patlıcanları yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Patlıcanların yağ çekmemesi için tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin. Patlıcanları süzüp kurutun ve geniş bir tencerede çok az yağ ile birlikte kızartın. Patlıcanlar kızarınca bir tabağa alın.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Patlıcanları çizgili soyun. Patlıcanların her iki ucundan yaklaşık 1 cm kadar kısaltın. Patlıcanların yağ çekmemesi için tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin. Patlıcanları süzüp kurutun ve sonrasında geniş bir tencerede çok az yağ ile birlikte kızartın. Patlıcanlar kızarınca bir tabağa alın.
İç malzeme için soğanları yemeklik doğrayın. Tavada soğanları kavurun. Sarımsakları ince ince kıyın ve kıymayla birlikte tencereye ekleyerek kavurmaya devam edin.
Domatesleri küp küp doğrayın veyahut rendeleyin. Kıymalar pembeleştiği zaman doğradığınız -veya rendelemiş olduğunuz-domatesleri ekleyin. Baharatları da ekleyerek domatesler suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Karnıyarık iç harcınız böylelikle hazır olacaktır.
Bıçak yardımıyla patlıcanların ortasını dikey yönde hafifçe kesin. İç harcı yerleştirebilecek kadar yer açın. İç harcı patlıcanların ortasına eşit şekilde yerleştirin. Patlıcanların üzerine ince kıyılmış maydanozları serpin.
Patlıcanlarınızı, üzerlerine kabukları soyulmadan dilimlenmiş domates dilimleri ve bütün biber yerleştirerek süsleyebilirsiniz.
Geniş bir tencereye hazırladığınız karnıyarıklarınızı yerleştirin. İki su bardağı sıcak suda salçayı eritin. Salçalı suyu patlıcanların aralarındaki boşlukları kullanarak tencereye ekleyin (salçalı suyun patlıcanların üzerine dökülmemesine dikkat edin). Yemeği orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.
Tarif: Karnıyarık ( 4 Kişilik )
Malzemeler:
Üzeri için:
İç harcı için:
Hazırlanışı:
Derin bir kapta yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu, yumurta beyazlarını ve bir adet yumurta sarısını ekleyin. Tuzunu da ekleyerek malzemeleri iyice harmanlayın. Yavaş yavaş un ekleyerek hamur kıvamına gelinceye dek yoğurun. Hamurunuzun üzerini bir bez ya da streç yardımıyla kapayarak dinlendirin
Hamurunuz dinlenirken iç malzemeleri hazırlayabilirsiniz. 2 yemek kaşığı sıvıyağı tavada kızdırın. Kıymaları ekleyerek kavurun. Kıymalar pembeleşince yemeklik doğradınız soğanları tavanıza ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğanlar pembeleşince tuzu ve karabiberini ekleyerek ince kıyılmış maydanozları harcınıza katın. Yaklaşık bir dakika daha kavurduğunuzda harcınız hazır olacaktır.
Dinlenen hamurunuzu avuç içi büyüklüğünde parçalar şeklinde ayırıp yuvarlayarak bezeler yapın. Bezelerinizin ortasına hafifçe bastırarak içini açın. Hazırladığınız harcınızdan birer tatlı kaşığı poğaçalarınızın ortasına koyarak kenarlarını kapatın. Poğaçalarınızı yağlı kağıt yerleştirdiğiniz tepsinize yerleştirin.
Bir yumurta sarısını poğaçalarınızın üzerine eşit şekilde sürün. Çörek otu veya susamla poğaçaların üzerini süsleyin. Önceden ısıttığınız 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar ( yaklaşık 20 dakika) pişirin. Kıymalı poğaçalar servise hazır.
Tarif: Kıymalı Poğaça
Tarifi görmek için tıklayınız... Lezzetin iyisi, yemek tarifinin en afilisi!
Bir su bardağı unu yoğurma kabına alın. Ilıştırdıınız su ve sütü küçük bir kaba koyarak karıştırın. Mayayı da aynı kaba ekleyerek eritin.
Regaip Kandili için özel kandil simidi tarifi. Afili Yemek olarak Regaip Kandilinizi içten dileklerimizle kutlarız.
Tarifi görmek için tıklayınız... Lezzetin iyisi, yemek tarifinin en afilisi!
Tarifi görmek için tıklayınız... Lezzetin iyisi, yemek tarifinin en afilisi!
Yumurtaları kırın ve karıştırma kabına alın. Üzerine pudra şekerini ilave edin ve mikserle bir iki dakika çırpın.